background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost,18.05.2016

18.05.2016.

IZVJEŠTAJ

O UČEŠÄ†U NA XVIII KONFERENCIJI CEEDPA

(Sarajevo, 10.-12. maj 2016. godine)

U Sarajevu je od 10. do 12. maja 2016. godine održana redovna Konferencija tijela za zaštitu podataka zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEDPA). Domaćin ovogodišnje XVIII Konferencije je bila Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine.

 

Cilj konferencije je bio, kao i na dosadašnjim sastancima, razmjena praktičnih iskustva i stečenih znanja u vezi sa sprovođenjem zaštite privatnosti, što je osnova povjerenja neophodna za efikasnu saradnju. Konferenciji je prisustvovalo oko 50 učesnika iz 16 zemalja članica, kao i predstavnici Savjeta Evrope. Konferencija je bila usmjerena na razmjenu nacionalnih iskustava i najboljih praksi vezanih za teme od interesa svih prisutnih zemalja, putem obrade određenih slučajeva načina rješavanja problema, te alata koji pri tome mogu pomoći, sa ciljem razrade akcija koje se sprovode na nacionalnim nivoima, te planiranja budućih aktivnosti i nastavka saradnje.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope, suočene sa izazovima pristupanja Evropskoj uniji, 2001. godine su, na inicijativu poljskog Generalnog inspektorata za zaštitu ličnih podataka, počele redovne godišnje sastanke predstavnika nacionalnih tijela za zaštitu ličnih podataka. Sastanci imaju zadatak da pomognu u stvaranju osnova za zaštitu podataka u domaćim zakonodavstvima, regulisanju statusa tijela koja se bave ovom tematikom i njihovim ovlaštenjima.

Delegacija Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore, koju su činili Sabahudin Delić, pomoćnik direktora, Ljiljana Brajović, kontrolor i Branka Bešović, pravni savjetnik, je imala prezentaciju na temu: „Video nadzor – zakonska rješenja i praksa“. Takođe, na marginama Konferencije je ostvaren niz kontakata sa predstavnicima tijela za zaštitu ličnih podatraka zemalja, članica CEEDPA.

Na ovogodišnjoj Konferenciji zemlje učesnice su usvojile i Deklaraciju kojom se odobrava pridruženje Jermenije asocijaciji CEEDPA.