background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost,16.05.2014

16.05.2014.

Potpisan memorandum o saradnji između Agencije i Vrhovnog Državnog Tužilaštva

Danas je potpisan Memorandum o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Sporazum su potpisali v.d. VDT-a Veselin Vučković i predsjednik Savjeta AZLP Šefko Crnovršanin.

Nakon potpisivanja, Veselin Vučković je kazao da je osnovni cilj pomenutog vida saradnje razmjena znanja i iskustva o svim aspektima važnim za primjenu pravnog poretka Crne Gore, a koji se tiču unapređenja zaštite ličnih podataka kroz procedure koje sprovodi Tužilaštvo, shodno zakonskim ovlašćenjima. Imajući u vidu da Tužilaštvo u svom radu ima uvid u lične podatke koji su bili predmet prikupljanja, pohrane, obrade za potrebe krivičnog gonjenja Tužilaštvo je svjesno činjenice da je zaštita podataka u postupcima istrage i gonjenja počinilaca krivičnih djela jedan od ključnih mehanizama kojim se obezbjeđuje pravo na privatnost kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Pored toga, zaštita podataka o ličnosti je ključni preduslov za potpisivanje Sporazuma Crne Gore sa evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju.

Eurojust kao jedno od tijela EU u čijem radu učestvuju predstavnici država članica osnovan je sa ciljem unapređenja saradnje i koordinacije između nadležnih tijela država članica EU u sprovođenju postupka istrage i gonjenja ozbiljnog prekograničnog i organizovanog kriminala, kao i za unapređenje postupka pružanja složenijeg oblika međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i za ubrzanje postuka izručenja. Vučković je naveo da je današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji sa AZLP samo jedna od preporuka koje je VDT u prethodnom, kratkom, periodu uspješno realizovalo.

Predsjednik Savjeta AZLP Šefko Crnovršanin kazao je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, da je pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka ustavom zagarantovano pravo. Državni organi su svakim danom sve više posvećeni poštovanju prava na privatnost i prava na zaštitu ličnih podataka. Saradnja državnih organa i Agencije je veoma značajna i bez te saradnje AZLP bi bila daleko uskraćena. U neposrednom kontaktu sa pojedincima možemo konstatovati da se u Crnoj Gori posvećuje pažnja poštovanju prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka. Ima slučajeva gdje se krše ta prava, ali ona nastaju kao posljedica nepoznavanja, u dovoljnoj mjeri, zakona i nepravilne primjene tih odredbi. Vrlo malo ima pokrenutih krivičnih postupaka u domenu kršenja prava na privatnost i zaštite ličnih podataka i bilo bi dobro da sudstvo i tužilaštvo u svojim izvještajima posvete pažnju kada su u pitanju kršenja pomenutih prava. Crnovršanin je posebno istakao da mediji u posljednje tri, četiri godine posvećuju pažnju kada su u pitanju kršenja prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka i zahvaljujući medijima i NVO jasnu sliku u Crnoj Gori kako se poštuje pravo na privatnost i pravnu zaštitu ličnih podataka.

Ovdje mozete preuzeti dokumenta: doc1, doc2