background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost, Varšava

06.03.2016.

ZIMSKI SASTANAK

Odgovornost, najbolje prakse i Evropski zakon o zaštiti podataka o ličnosti Varšava, 20. i 21.02.2013.godine.

Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore: Šefko Crnovršanin- predsjednik Savjeta, Bojan Obrenović- direktor i Mirjana Perišić –savjetnica su 20. i 21. februara 2013.godine prisustvovali Zimskom sastanku „Odgovornost, najbolje prakse i Evropski zakon o zaštiti podataka o ličnosti“- Faza V koji je organizovan od strane Centra za informacionu politiku (Centre for Information Policy Leadership) iz Vašingtona u saradanji sa Generalnim inspektoratom za zaštitu ličnih podataka Poljske (GIODO).

Dvodnevnom sastanku su prisustvovali predstavnici autoriteta koji se bave zaštitom ličnih podataka sljedećih zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Bugarske, Moldavije, Njemačke, Irske, Kanade, Rumunije, Poljske i dr.. Pored navedenih prisustni su bili i predstavnici Kancelarije Supervizora za zaštitu ličnih podataka Evropske Unije iz Brisela (EDPS) kao i kompanija koje služe kao dobri primjeri prakse u smislu mehanizama zaštite ličnih podataka kao što su: Hewlett-Packard (HP) , Apple i Nokia. Teme sastanka su bile: Glavni elementi odgovornosti; Izrada programa odgovornosti, Odgovornost u smislu postojećih zakonskih rješenja, Uloga oficira za zaštitu ličnih podataka, Razumijevanje rizika za osnovna prava i slobode i.t.d.. Sjednica se fokusirala na glavne elemente koje organizacija mora da usvoji radi uspostavljanja programa odgovornosti što podrazumijeva postojanje interne politike koja promoviše privatnost, programe za implementaciju iste, transparentnost i mehanizme za individualno učešće i procjenu rizika.

Istaknuta su praktična iskustva kompanija koje su uspostavile programe odgovornosti. Predstavnici kompanija su prezentovali način prikupljanja, čuvanja i druge vidove obrade ličnih podataka kao i politiku zaštite privatnosti koja se ogleda kroz interne i eksterne procedure i obuku zaposlenih za primjenu propisa. Na zatvaranju sastanka prisutni su pozvani da uzmu učešće na proljećnoj konferenciji koja će se tokom maja mjeseca održati u Torontu-Kanada.