background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost

14.12.2012.

Agencija za zaštitu ličnih podataka podnijeće zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Dnevnih novina „Dan“, NVO „MANS“ i Dnevnog lista „POBJEDA“ zbog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U Dnevnim novinama „DAN“ od srijede 19. septembra 2012.godine na str. 2 - 4, pod naslovom: Mans otkrio teške zloupotrebe u biračkom spisku uoči izbora 14.oktobra „ Na dva mjesta glasa 290 birača“ , objavljen je spisak „duplih glasača“ koji sadrži podatke kao što su: opština, JMBG, prezime, ime i adresa lica. Svi podaci za 290 lica su objavljeni u cjelosti čime je prekršeno više odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Na internet stranici www.dan.co.me u sklopu istoimenog teksta objavljeni su navedeni lični podaci nekoliko osoba. 

Takođe, uvidom u sajt www.mans.co.me je utvrđeno da su na istom u okviru Saopštenja za javnost „Neažurni birački spiskovi“ od 19.09.2012.godine pod naslovima: „Spisak lica bez matičnog broja“, „Duplikati u biračkom spisku“, „Spisak lica sa imenom i adresom a različiti matični broj“ objavljeni podaci birača: opština, JMBG, prezime, ime i adresa lica. 

Agencija za zaštitu ličnih podataka je uputila Reagovanje Dnevnim novinama „Dan“ i NVO „Mans“ kojim je zatraženo uklanjanje podataka sa sajta u cilju sprečavanja zloupotrebe istih.

U skladu sa nadležnostima, Agencija će izvršiti nadzor kojim će utvrditi na koji način se obrađuju (koriste, ažuriraju i da li su tačni i potpuni) lični podaci u Centralnom biračkom spisku. 

Dnevni list „Pobjeda“ je 24.avgusta 2012.godine objavio Reagovanje na tvrdnje Janka Vučinića na tekst „ Ko je nesoj?“ i pri tom javno plasirao skeniranu Zdravstvenu knjižicu obveznika-regruta,vojnika (mornara) , pitomca ŠRO i vojnog obveznika izdatu od strane Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu-Sanitetska uprava ( Obrazac SnSl-6 ), koja spada u posebnu kategoriju ličnih podataka i na taj način grubo prekršio član 13 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Ovim putem apelujemo na medije, političke partije i druge subjekte da u vrijeme predizborne kampanje vode računa o zaštiti ličnih podataka birača te da , shodno članu 2 stav 1 Zakona, lične podatke obrađuju na pošten i zakonit način.