background-image-1 background-image-2 background-image-3

Obraćanje predsjednika savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Odboru za ljudska prava i slobode

14.12.2012.

Poštovani predsjedniče Odbora, poštovani poslanici, dame i gospodo,

Agencija za zaštitu ličnih podataka u skladu sa članom 62 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti podnosi Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka za 2011. godinu.

Takođe, polazeći od Zaključka Skupštine Crne Gore Agencija je, u skladu sa članom 62 stav 2 Zakona podnijela i Posebni Izvještaj sa pregledom sprovedenih aktivnosti na implementaciji Zakona i poboljšanju stanja u oblasti zaštite ličnih podataka za period 01. januar - 01. jul 2011. godine. U cilju sticanja potpung uvida u rad Agencije za 2011. godinu informacije i podaci sadržani u njemu su sastavni dio drugog redovnog Izvještaja o stanju zaštite ličnih podataka. 

Izvještaj Agencije prikazuje njen rad i stanje zaštite ličnih podataka za 2011. godinu, a sve na osnovu saznanja i podataka do kojih je Agencija došla u tom periodu. 

Ovaj Izvještaj obuhvata tematske cjeline, koje su obrađivane tokom rada.

Želim da istaknem da je jedan od najvažnijih ciljeva Agencije da bude prepoznatljiva kao snažan i pouzdan mehanizam zaštite ličnih podataka. Zaštita ličnih podataka, u smislu zaštite privatnosti, je jedno od osnovnih ljudskih prava i neophodna je za pravilno funkcionisanje svakog demokratskog društva. 

U izvještajnoj godini preduzete su brojne edukativne aktivnosti kako bi građane, medije, javni i NVO sektor kao i sve rukovaoce zbirkama ličnih podataka informisali o zakonskim obavezama odnosno pravima koja proizilaze iz Zakona. Zakonom su uspostavljeni osnovni principi zaštite ličnih podataka kao što je pravo na obradu, cilj obrade, prenos podataka u inostranstvo, bezbjednost podataka kao i formiranje nezavisnog nadzornog organa. 

Činjenica koja ohrabruje je da se zaštiti ličnih podataka svakim danom daje sve veći značaj tako da su pomaci evidentni i mjerljivi. Zajedničko djelovanje svih subjekata je preduslov da se svijest o značaju zaštite ličnih podataka, koja još uvijek u Crnoj Gori nije zadovoljavajuća, podigne na viši nivo.

Tvining projekat, koji je u završnoj fazi, pružio je zaposlenima u Agenciji da na najbolji način iskoriste iskustvo Agencija za zaštitu podataka različitih država, članica EU. 

Agencija je u prethodnoj godini imala značajne aktivnosti na planu međunarodne saradnje i to posebno saradnje sa organima nadležnim za nadzor nad zaštitom ličnih podataka. 

Proteklu godinu, kada su u pitanju inspekcijski nadzori, karakteriše visok nivo kooperativnosti kontrolisanih subjekata, što je svakako dobro sa stanovišta Agencije. Međutim, brine okolnost nepoznavanja propisa iz ove oblasti kod većine rukovaoca zbirki. Većina rukovaoca i dalje čini veoma male napore da ispoštuje postojeću regulativu. Zato ćemo u tekućoj godini, primjenom kaznenih odredbi uticati da nepoštovanje Zakona bude adekvatno sankcionisano, što će reći da dosadašnji nadzori više neće biti samo preventivno - edukativni. 

Tokom 2011. Godine inspekcijski nadzor se bazirao na ostvarivanju što većeg broja kontrola kod rukovaoca zbirki ličnih podataka. Cilj je bio da se kod kontrolisanih subjekata ustanove postojeće zbirke, te da se inicira njihovo dostavljanje Agencije u što većem broju, što je u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. S obzirom da je dostavljanje zbirki ličnih podataka, na propisanom obrascu, zakonska obaveza svih subjekata koje ih posjeduju, a da isti nijesu ispunjavali te svoje obaveze bez prethodno izvršenog inspekcijskog nadzora, trend povećanog broja kontrola je nastavljen i u prvom kvartalu 2012. godine, upravo sa ciljem da se izvrši registracija što većeg broja zbirki ličnih podataka. Nakon stečenih znanja o iskustavima evropskih zemalja sa dužom tradicijom u primjeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Agencija će se u narednom periodu fokusirati na vršenje značajno manjeg broja obuhvatnijih nadzora po različitim oblastima (operateri, finansijski sektor, oblast zdravstva itd.) prilikom čega će se sačinjavati detaljniji nalazi vezano za način obrade i zaštite ličnih podataka, praviti detaljne analize i zajedno sa predstavnicima kontrolisanih subjekata nalaziti konkretna rješenja za unapređenje obrade, zaštite i formiranja pravilnika o načinu obrade i zaštite ličnih podataka. 

Stalan zadatak Agencije u ovoj godini će biti promovisanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, osvrćući se na obaveze korisnika i obrađivača ličnih podataka, rešavanje po zahtjevima za zaštitu prava, davanje mišljenja u vezi primjene ovog Zakona, saradnja sa medijima, NVO sektorom i druge obaveze koje proističu iz Zakona o zaštiti podatka o ličnosti. 

I na kraju ovo obraćanje neka posluži kao poziv da zajednički sagledamo i analiziramo rad Agencije i na taj način damo svoj doprinos da njen rad ubuduće bude bolji i kvalitetniji, a sve u cilju podizanja stepena zaštite ličnih podaka na veći nivo.

Hvala vam

Šefko Crnovršanin