background-image-1 background-image-2 background-image-3

Imate pravo da povučete broj telefona iz imenika

14.12.2012.

Operatori javnih elektronskih komunikacionih mreža obezbjedili su poseban zahtjev, kojim pretplatnik ima pravo da zatraži da se njegovi lični podaci i telefonski broj ne unose u imenik i ne budu dostupni preko službe informacija o telefonskim brojevima.

Iz agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i za zaštitu ličnih podataka je saopšteno da postoje svi zakonski i tehnički uslovi da pretplatnici javnih elektronskih komunikacionih usluga zabrane unošenje svojih ličnih podataka i telefonskog broja u javni telefonski imenik.

 “Zakonom o elektronskim komunikacijama propisano je da su operatori obavezni urediti, objaviti i redovno ažurirati javni imenik svih pretplatnika, osim pretplatnika koji su kroz pisani akt, poseban zahtjev ili ugovor, zabranili unošenje njihovih podataka u imenik“, kaže se u saopštenju.

Pravna lica, kako se navodi, ne mogu tražiti zabranu unošenja onih podataka u javni imenik koji služe za njihovu identifikaciju i komunikaciju, osim organa nadležnih za poslove odbrane i bezbjednosti.

Iz agencija su podsjetili da Univerzalni servis telekomunikacionih usluga, preko broja 1180, obezbjeđuje korisnicima informacije o javno dostupnim pretplatnicima svih mreža u Crnoj Gori.