background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost, 17.06.2014

17.06.2014.

Predstavnici agencije učestvovali na radionici o izradi akcionog plana za poglavlje 23, iskustva Crne Gore i Republike Srbije

U organizaciji ministarstava pravde Srbije i Crne Gore, uz podršku njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ - Program za pravne i pravosudne reforme, održana je radionica o pregovaračkom poglavlju 23, izradi i monitoringu Akcuionog plana za ovo značajno pregovaračko poglavlje. Radionica je održana u hotelu “Maestral” u Bečićima, 12. i 13. juna.

U radu skupa učestvovali su glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU Aleksandar Pejović, šefica tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević, zatim šefovi pregovaračkih grupa za poglavlje 23 iz Crne Gore i Srbije, kao i članovi tih grupa-eksperti.

Radionica je okupila više od 60 učesnika koji su na posebnim sesijama obrađivati teme - nezavisnost, kvalitet, odgovornost i efikasnost pravosuđa, antikorupcija i temeljna prava. U okviru sesije za temeljna prava, učestvovali su predstavnici Agencije, član Savjeta Aleksa ivanović i pomoćnik direktora Sabahudin Delić, koji su sa kolegama razmjenili iskustva.

Budući da je Srbija nedavno dobila skrining izveštaj za Poglavlje 23, koji sadrži merila za otvaranje pregovora u tom poglavlju prema kojima Srbija treba da izradi Akcioni plan za Poglavlje 23, iskustvo Crne Gore je od izuzetnog značaja budući da smo mi već uradili svoj Akcioni plan za jedno od najbitnijih pregovaračkih poglavlja 23.

U sklopu susreta, organizovana je i panel diskusija za medije iz Srbije i Crne Gore na temu "Poglavlje 23: koraci koji predstoje Srbiji i lekcije koje Srbija može da nauči od Crne Gore". Ta panel diskusija je bila prilika za medije da kroz dijalog sa vodećim zvaničnicima u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saznaju šta predstoji Srbiji kada je riječ o poglavlju 23 i šta su iskustva Crne Gore. Takođe, to je bila prilika za profesionalno umrežavanje novinara iz obje zemlje koji prate pregovore.