background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost, 30.04.2014

30.04.2014.

U okviru sprovođenja TAIEX programa održana obuka na temu: “Međunarodni standardi i praksa u oblasti slobodnog pristupa informacijama”

 

U posjeti Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama 29.04.2014. godine boravila je ekspertska misija koju su činili Aleksander Kašumov iz Bugarske i Kristina Kotnik-Suman iz Slovenije. Posjeta je organizovana u okviru sprovođenja TAIEX programa, koji obuhvata obuke zaposlenih u Agenciji i organima državne uprave, a tema razgovora je bila “Međunarodni standardi i praksa u oblasti slobodnog pristupa informacijama”.

 

U ime Agencije razgovoru su prisustvovali predsjednik Savjeta Agencije Šefko Crnovršanin, član savjeta Radenko Lacmanović, pomoćnik direktora Sabahudin Delić, kao i zaposleni u Odsjeku za Slobodan pristup informacijama i Odsjeku za registar i informacioni sistem. Član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović je upoznao goste sa normativnim okvirom u oblasti slobodnog pristupa informacijama, akcentujući osnovne novine definisane novim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, čija primjena je počela 17. februara 2013. godine.Takođe, gospodin Lacmanović se osvrnuo na ulogu i obaveze Agencije definisane ovim zakonom.

 

U neposrednoj diskusiji sa ekspertima, glavne teme razgovora su se odnosile na proaktivni pristup informacijama, značaj testa štetnosti objelodanjivanja informacija i preovlađujući javni interes, ograničenje pristupa informacijama u interesu zaštite trgovinskih i drugih ekonomskih interesa, zaštitu konkurencije i poslovnu tajnu u vezi sa pravom intelektualne svojine, izvršavanje odluka kojim se dozvoljava pristup informacijama, kao i rokovima i drugim pitanjima sa kojima se Agencija susrijeće u sprovođenju svojih nadležnosti.

Posjeta ekspertske misije se nastavlja danas u prostorijama Uprave za kadrove, gdje će eksperti održati prezentaciju na istu temu za državne službenike i namještenike organa državne uprave koji se bave pitanjima slobodnog pristupa informacijama. I na ovoj prezentaciji će učestvovati zapiosleni iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.