background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost, 11.04.2014

11.04.2014.

Potpisan Memorandum o saradnji sa Komisijom za zaštitu prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja Republike Makedonije

 

U organizaciji Direktorata za zaštitu ličnih podataka Makedonije (DPDP), 2. i 3. aprila 2014. godine, u Skoplju,  održana je 16. Konferencija organa za zaštitu podataka iz Centralne i Istočne Evrope. U radu Konferencije, osim domaćina, učestvovali su predstavnici Gruzije, Albanije, Slovačke, Slovenije, Poljske, Bugarske, Češke, Srbije, Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Crne Gore, kao i predstavnik Savjeta Evropske Unije.

 

U ime Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore konferenciji su prisustvovali član savjeta Radenko Lacmanović i Šef Odsjeka za registar i IT Nenad Durković.

 

Teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji su se odnosile na modernizaciju legislative u vezi zaštite ličnih podataka, velikim podacima – rukovanje izazovima, video nadzoru u privatnoj svojini, kao i zaštiti ličnih podataka u izbornim procedurama. Predstavnici zemalja učesnica govorili su o svojim dostignućima u dosadašnjem radu kao i tendencijama razvoja u oblasti zaštite ličnih podataka u svojim državama.

 

Ovlašćeni predstavnici nacionalnih agencija država učesnica potpisali su Deklaraciju o uzajamnoj pomoći i međunarodnoj saradnji.

U sklopu ove posjete ostvaren je i planirani susret sa predstavnicima Komisije za zaštitu prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja Republike Makedonije. U želji da se reguliše i osnaži buduća saradnja u vezi sa međunarodnim obavezama Makedonije i Crne Gore u oblasti zaštite prava na slobodan pristup informacijama, potpisan je Memorandum o saradnji. Potpisnici Memoranduma su g-din Pece Tashevski, Predsednik Komisije za zaštitu prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja Republike Makedonije i g-din Radenko Lacmanović, član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore.