background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost, 12.06.2013

12.06.2013.

Uprava za nekretnine CG postupila po Zapisniku Agencije i otklonila nepravilnosti u pogledu obrade ličnih podataka imaoca prava na nepokretnosti na način što se na internet stranici www.uzn.me više ne prikazuju podaci koji se odnose na JMBG i adresu.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je izvršila inspekcijski nadzor kod Uprave za nekretnine Crne Gore koji je završen dana 25.02.2013.godine.

Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru, između ostalog, ukazano je i na sljedeće:

„ Osnovni problem, vezano za objavljivanje ličnih podataka iz Registra korisnika podataka i imaoca prava na nepokretnosti se tiče obima podataka imaoca prava na nepokretnosti na intrnet stranici. Naime, internet pretragom po broju lista nepokretnosti, i broju parcele za stambene zgrade, osim vlasnika pojedinih stambenih jedinica može se vidjeti JMBG svakog vlasnika ponaosob, što u suštini može biti osnov za njegovu dalju zloupotrebu.

Načelo javnosti, obzirom da nije kroz Zakon o državnom premjeru i katastru nepokretnosti preciznije definisano, podrazumijeva sistem dostupnosti „sve svakome“ što je u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Prethodno upućuje na neophodnost usaglašavanja koalizionih normi ova dva zakona.

Proaktivni pristup informacijama, obavezuje organe vlasti da na svojoj internet stranici objavi informacije koje se, između ostalog, odnose i na javne registre i javne evidencije. Međutim, prilikom objavljivanja informacija, organ vlasti je dužan da na odgovarajući način zaštiti lične podatke koji su od značaja za privatnost u skladu sa zakonom.

U konkretnom slučaju, postavlja se osnovno pitanje koji se to lični podaci mogu objaviti na internet stranici Uprave za nekretnine, a da bi se pri tom zadovoljilo načelo javnosti sa jedne strane, a koji se lični podaci imaoca prava na nepokretnosti smatraju podacima od značaja za privatnost, pogotovu imajući u vidu Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Član 2. stav 2.  propisuje da se lični podaci ne mogu obrađivati, dakle i objavljivati, u većem obimu nego što je to potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom.

Obzirom da cijenimo da  javno objavljivanje JMBG imaoca prava na nepokretnost u stambenim zgradama, na internet stranici Uprave za nekretnine, pretragama putem kjučeva po broju parcele i broju lista nepokretnosti, otvara mogućnost njihovih daljih zloupotreba, ukazujemo na neophodnost njihovog uklanjanja, smatrajući da se softversko rješenje može prilagoditi navedenom zahtjevu.

Uprava za nekretnine Crne Gore je postupajući po zapisniku o inspekcijskom nadzoru br.282/13 otklonila nepravilnosti na koje je ukazano  na način što se na internet stranici www.uzn.me više ne prikazuju podaci koji se odnose na matični broj i adresu imaoca prava a takođe pretragom po broju parcele i lista nepokretnosti, ne može se izvršiti pregled podataka vezanim za JMBG i adresom.

Preduzete mjere predstavljaju značajan korak naprijed u pogledu zaštite ličnih podataka građana Crne Gore koji su nosioci prava na nepokretnosti.