background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost
19.05.2023.

Imajući u vidu interesovanje javnosti, nevladinih organizacija i građana povodom vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori zakazanih za 11. jun 2023. godine u pogledu zaštite ličnih podataka u odnosu na nadležnost i ovlašćenja  Agencije  za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Savjet Agencije  daje sljedeće saopštenje: 

Opširnije...

Saopštenje za javnost
15.05.2023.

Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama su dana 15.05.2023. godine učestvovali na radnom  sastanku sa predstavnicima Državne izborne komisije, predstavnicima NVO - CEMI, CDT i posmatračke misije ODIHR-a u Crnoj Gori. Tema sastanka bili su predstojeći parlamentarni izbori iz ugla zakonitosti izbornog procesa sa aspekta zaštite ličnih podataka. Predstavnici Agencije su ukazali na značaj NVO sektora u praćenju izbornog procesa kao važnog subjekta od javnog značaja. 

Aktuelna zakonska ograničenja izborne materije onemogućavaju posmatračkim misijama da  u potpunosti isprate izborni proces. Prisutni su se saglasili da je neophodno mijenjanje izbornog zakonskog okvira čime bi se na adekvatan način riješilo ovo pitanje.

U tom duhu, a iz svoje nadležnosti, Agencija ostaje otvorena za svaki vid partnerstva sa svim nadležnim institucijama, NVO sektorom i akademskom zajednicom u cilju nalaženja najboljeg zakonskog rješenja.                                        
Još jednom pozivamo sve učesnike izbornog procesa da poštuju Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, te da na taj način daju doprinos zakonitosti izbornog procesa.


Saopštenje za javnost
03.05.2023.

Shodno urgencijama NVO Centra za građansko obrazovanje od 28.03.2023.godine i 03.05.2023.godine u vezi   inicijativa za pokretanje  postupka  nadzora  koje  su podnijete  Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u periodu od 22.02-08.03.2023.godine  u vezi  utvrđivanja zakonitosti prikupljanja potpisa podrške kod podnosilaca kandidatura  predsjedničkih kandidata, daje se sljedeće obavještenje:

Opširnije...

Saopštenje za javnost
02.03.2023.

U okviru aktivnosti na promociji i afirmisanju prava na zaštitu podataka o ličnosti i prava na slobodan pristup informacijama, pomoćnik direktora Agencije Sabahudin Delić i pravna savjetnica Ana Novaković održali su predavanje za učenike JU Gimnazija „Slobodan Škerović"  u Podgorici.

Cilj predavanja je bio da učenici dobiju osnovne informacije o Agenciji i mehanizmima zaštite podataka o ličnosti prilagođene njihovom uzrastu i stepenu njihovog interesovanja. Učenici su imali priliku da čuju relevantne informacije o važnosti zaštite privatnosti. Kao aktivni korisnici interneta i društvenih mreža učenici su dobili korisne savjete i smjernice na koji način mogu da zaštite svoje lične podatke u primjeni digitalne tehnologije.

Kroz interaktivno učešće učenika, izražavanje njihovog mišljenja i postavljanje pitanja, predavači su prezentovali i primjere iz prakse u vezi sa zloupotrebom ličnih podataka, sa jasnim porukama koje skreću pažnju na oprez u korišćenju društvenih mreža i interneta uopšte.

Učenicima je podijeljen anonimni Upitnik o privatnosti na internetu, a odgovori će poslužiti Agenciji u statističke svrhe.


Saopštenje za javnost
02.03.2023.

https://www.azlp.me/storage/docs/naslovna/2023/Zagreb feb 2023 I.JPG

Na poziv dr. sc Zorana Pičuljana Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske u radnoj posjeti toj instituciji boravili su mr Željko Rutović Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i članovi Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj i Zoran Vujičić.

    Tokom radne posjete razmjenila su se iskustva i prakse implementacije prava na pristup informacijama u posjedu organa vlasti.

    Tema razgovora bio je pregled zakonodavstva iz oblasti pristupa informacijama, iskustva u žalbenom postupku kao i pitanja analize ponovne upotrebe informacija. Sa posebnim osvrtom sagovornici su posvetili pažnju  institutu zloupotrebe prava koji je inače normativno definisan u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama Republike Hrvatske. U tom duhu sagovornici su saglasni da podnošenje neprimjerenog broja zahtjeva uz traženje istovjetnih informacija nije u javnom interesu a prouzrokovanje troškove u upravnom sporu. U tom kontekstu normativno i praktično iskustvo Republike Hrvatske to jest Povjereništva za informiranje pokazalo se normativno uputnim i u javnom interesu opravdanim i cjelishodnim rješenjem

     Tokom posjete Hrvatskoj Predsjednik i  članovi Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama imali su prijem kod Predsjednice Visokog Upravnog suda Republike Hrvatske, mr Inge Vezmar Barlek, kao i kod Predsjednika Odbora Hrvatskog Sabora za Ustav, Poslovnik i politički sistem, gospodina Dražena Bošnjakovića kojom prilikom su aktuelizovana pitanja iz domena materije slobodnog pristupa informacijama u kontekstu standarda, evropske prakse kao i parlamentarnih iskustava u normiranju ove izazovne materije kojom se podstiče transparentnost organa javne vlasti.

      Takođe, delegacija AZLP u Saboru Hrvatske imala je prijem kod Predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prof dr Vesne Bedeković.   

Opširnije...