background-image-1 background-image-2 background-image-3

Regionalna Konferencija "Pristup informacijama i zaštita ličnih podataka" Budva, 04.-05.10.2012.godine

14.12.2012.

Dvodnevna Regionalna Konferencija „Pristup informacijama i zaštita ličnih podataka“ u organizaciji Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore održana je u Budvi 04. i 05.oktobra 2012.godine.

Konferenciju su otvorili predsjednik Savjeta Agencije -Šefko Crnovršanin i Alberto Kamarata -predstavnik Delegacije EU u CG.

Ovom skupu su prisustvovali predstavnici Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su imali zapažene prezentacije i prenijeli iskustva svojih država u ovim značajnim oblastima. Pored gostiju iz regiona, prisutni su bili i predstavnici državnih organa CG i NVO sektora ( Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Bankarski Ombudsman, Institut Alternativa, Građanska alijansa, Komisija za sprječavanje sukoba interesa, Uprava za kadrove, Ministarstvo kulture) .
Među brojnim temama koje su bile predmet diskusije najviše pažnje prisutnih je bilo usmjereno na pitanja objavljivanja ličnih podataka od strane komisije za sprječavanje sukoba interesa, odnos između prava javnosti da zna i slobodnog pristupa informacijama kao i objavljivanje ličnih podataka birača.
Na skupu su govorili i članovi Savjeta Agencije Aleksa Ivanović ( Proaktivni pristup informacijama i Anonimni zahtjev) i Radenko Lacmanović (Zaštita ličnih podataka i slobodan pristupa informacijama (zakonska rješenja i praksa)), pomoćnik ministra kulture za oblast medija Željko Rutović (Slobodan pristup informacijama i zaštita ličnih podataka (Harmonizacija ili konflikt prava - uloga medija)) i član Komisije za javne nabavke Tomo Miljić (Ograničenja pristupa informacijama).
Zajednički zaključak konferencije bio je da razmjena iskustava i dobra saradnja domaćih i međunarodnih subjekata predstavlja osnov za unapređenje prava privatnosti i prava javnosti da zna.