background-image-1 background-image-2 background-image-3

Saopštenje za javnost

07.10.2021.

Održan drugi sastanak „Initiative 2020“ na temu „Nesmetano funkcionisanje samostalnih i nezavisnih tijela za slobodan pristup informacijama od javnog značaja“


Nezavisna tijela za slobodan pristup informacijama iz Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, okupljena u okviru „Initiative 2020“, koja je osnovana u oktobru 2020. godine na prijedlog Povjerenika za informacije Republike Slovenije, sastali su se na svom drugom sastanku. Sastanak je održan u Bledu od 3. do 5. oktobra 2021. godine, a delegaciju Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore činili su: direktor Ivan Medojević, pomoćnik direktora Sabahudin Delić i rukovodilac Odsjeka za Registar i IS Nenad Durković. 

 

Inicijativa ima za cilj jačanje saradnje i razmjenu dobrih praksi u promociji i zaštiti prava na slobodan pristup informacijama.Učesnici su skrenuli pažnju na značajno promijenjene okolnosti djelovanja organa tokom posebnih epidemioloških mjera zbog COVID-19 i istakle povećanje broja slučajeva pristupa javnim informacijama, te naglasile poseban značaj i ulogu nezavisnih državnih tijela. 

 

Šefovi delegacija jednoglasno su usvojili sljedeće zaključke:

• jačati blisku i međusobnu institucionalnu saradnju, uključujući i učešće u zajedničkim projektima,
• uvesti međusobne radne posjete i studijske razmjene zaposlenih,
• intenzivirati komunikaciju o dobrim praksama u pristupu javnim informacijama i pojačati napore u osiguranju finansiranja aktivnosti „Initiative 2020“,
• usvojiti zajedničku deklaraciju o neophodnosti osiguranja nezavisnosti organa u oblasti slobodnog pristupa informacijama.

 

Učesnici su se dogovorili da će domaćin sljedećeg godišnjeg sastanka „Initiative 2020“ 2022. godine biti Sjeverna Makedonija, a 2023. godine Republika Hrvatska.