background-image-1 background-image-2 background-image-3

Otvoren Twinning light projekat

24.09.2018.

„JAČANJE KAPACITETA AGENCIJE ZA ZAŠTITU LIČNIH PODATAKA I SLOBODAN PRISTUPA INFORMACIJAMA“

 

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske svečano su otvorili Twinning light projekat u utorak, 18. septembra 2018. godine u EU Info centru u Podgorici. 

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili gđa Audrone Urbonaviciute, Zamjenica šefa Sektora za saradnju, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Njegova ekselencija ambasador g. Veselko Grubišić, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, g. Muhamed Gjokaj, Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore, gđa Danijela Nedeljković-Vukčević, Generalna direktorica Direktorata za državnu upravu, Ministarstvo javne uprave, gđa Ivana Vujošević, Savjetnica glavnog pregovarača, Kancelarija za evropske integracije, gđa Nirvana Sokolovski, Voditeljica Službe za twinning, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, Hrvatska, kao i gđa Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Muhamed Gjokaj, u svom obraćanju ukazao je da bi Zakon o slobodnom pristupu informacijama trebalo da ostvaruju svoj cilj, a to je, otvorena javna uprava koja je servis građana, transparentnost u radu organa vlasti i borba protiv korupcije.

„Što je javna uprava otvorenija, to je manje mjesta za korupciju, a odluke prvostepenih organa budući da mogu biti predmet ocjene su samim tim usklađene sa zakonom. Kada su odluke i ugovori javni, onda se u procesu donošenja odluka vodi računa i o formi i o novcu koji se troši“, ocijenio je Gjokaj. Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je prošle godine nezvanično postala svjetski rekorder u donošenju odluka. Naime, prošle godine je bilo 3.886 odluka. Ako posmatramo sa distance, ostvaren je cilj, imamo otvorenu javnu upravu, transparentne državne organe i Zakon o slobodnom pristupu infrmacijama funkcioniše. „Pitamo se da li je to tako u suštini, i da li je javni interes ostvaren? Iz Agencije ćemo reći da nismo u potpunosti uspjeli“, kazao je Gjokaj.

Predsjednik Savjeta Agencije ukazao je da Zakon o slobodnom pristupu informacijama ima svojih nedostataka i da nije usaglašen sa Zakonom o upravnom postupku, ni sam po sebi.

Ćutanje administracije je glavni problem i cilj ovog projekta je smanjenje broja predmeta ćutanja administracije. U praksi je evidentno postojanje zloupotreba prava na slobodan pristup informacijama, što za posljedicu ima blokadu javne uprave i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. U svijetu ovoga nema. Postavlja se logičko pitanje, na čiju štetu? Na štetu građana Crne Gore, korisnika ovog prava.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama za šest mjeseci ove godine bilo dvije i po hiljade odluka.

„Sa ciljem odgovora na postojeće probleme mi smo se reorganizovali, kako ne bismo ćutali. Mogli bismo donijeti više rješenja u roku, da nema jednog drugog fenomena, koji se veže za novac i postupanje uglavnom advokata. To je uhodana šema advokata da uzimaju novac iz budžeta Crne Gore. Riječ je o utuženim predmetima Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama“, rekao je Gjokaj. Cilj Zakona o slobodnom pristupu informacijama je javni interes i isti služi građanima, „a ne advokatima da pune džepove“.

Zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, gospođa Audrone Urbonaviciute, smatra da je najveća vrijednost svakog twinning projekta dijeljenje iskustava i najboljih praksi.

Njegova ekselencija ambasador gospodin Veselko Grubišić kazao je da su stručnjaci iz raznih država članice EU učestvovali u preko 200 twinning projekata u Hrvatskoj što je, kako je rekao, bilo veoma važno i vrijedno iskustvo.

Generalna direktorica Direktorata za državnu upravu u Ministarstvu javne uprave, gospođa Danijela Nedeljković Vukčević, smatra da je pravo na slobodan pristup informacijama važan segment svakog demokratskog društva i da građani treba da budu pravilno, na pravi način i pravovremeno informisani o pitanjima o kojima treba da se opredjeljuju i donose odluke.

Savjetnica glavnog pregovarača u Kancelariji za evropske integracije, gospođa Ivana Vujošević u svojem obraćanju navela je da je reforma javne uprave jedan od ključnih prioriteta procesa pristupanja EU i njeno dobro funkcionisanje je, kako smatra, od fundamentalnog značaja za sprovođenje političkih i ekonomskih reformi.

Voditeljica Službe za twinning u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje u Hrvatskoj, Nirvana Sokolovski, kazala je da je partnerstvo i saradnja put prema razvoju i da ideja twinning projekata ide, izvan vremenskih i finansijskih ograničenja samog projekta, jer twinning, kako je rekla, postavlja osnovu za buduću saradnju između ljudi, institucija i zemalja.

Povjerenica za informiranje u Hrvatskoj, gospođa Anamarija Musa, istakla je da građani očekuju transparentnu javnu upravu i odgovorne institucije i u tom smislu sve je veća potreba, kako je rekla, da se odgovori kvalitetnim pravnim okvirom i funkcionalnim institucijama, kojima je na prvom mjestu javni interes. 

Prezentovane su aktivnosti projekta kao i očekivani rezultati